150913

Okej, nu är det dags för en avreagering!
 
Vad är det som gör att personer som tränat länge, eller typ tävlat inom fitness/bodybuilding what so ever, ger sig själva friheten att göra kost- och träningsprogram åt andra individer? Det finns INGEN annan yrkeskategori eller branch där man anlitar folk helt utan utbildning utan endast på tidigare EGNA ERFARENHETER
 
Det ligger kemi bakom näringslära och vad våra näringsämnen har för funktion i kroppen. Varför äter vi kolhydrater? Det är ingen slump att det rekommenderas att vara den stösta delen av vår kost, det är fysiologin som avgör det. Vad händer vid ett överskott av protein? Ett undskott av fett? Ska man äta ofta och lite eller sällan och mycket? 
 
Hur ett träningsprogram läggs upp är baserat på metabolism och fysiologi. Vill du få större muskler, starkare muskler eller uthålligare muskler? Ja då gör vi 3 olika träningsprogram. Hur periodiserar man träningen för att kunna få ut så mycket som möjligt av den? Det avgörs av om du förbränner fett eller kolhydrater, och alltså vilken intensitet du tränar på. 
 
Hur mycket energi gör du av med på en dag? Vill du gå upp eller ner i vikt? Energi-överskott eller -underskott? Hur tränar du? Det finns så mycket mer att ta i beaktning när man gör ett kost- och/eller träningsschema än bara det som man vet fungerade för en själv. "Jag tränade såhär och åt såhär, gör det du också!". Skulle du göra likadant om det gällde en tatuering, frisör eller massör? "Prova denhär tatueringen/frisyren/massagen, den passade mig perfekt!" Kost- och träningscheman görs olika för olika individer, allt passar inte alla. Vissa är high-responders på träning, där proteinsyntesen går på högvarv och man märker resultat efter ett par veckor, medan andra får kämpa på definitivt hårdare. SÄRSKILT PÅ SAMMA KOST- OCH TRÄNINGSSCHEMA! 
 
Dessutom finns det noll logik i att bulka och deffa, om du inte är en person som på extremt kort tid ska bygga extremt mycket muskler och sen få varenda liten fiber att synas på lika kort tid igen. Som vanlig svensson, som vill träna för hälsans skull (och självklart utseendet, alla gör det men ingen vill erkänna det), finns det ingen anledning att gå på extremt överskott och underskott. Det pajar din metabolism och du kommer sen få kämpa hårdare och hårdare för varje period du genomgår. 
 
Sen ska vi ju inte tala om det faktum att träning mer och mer börjar ges som recept på en sjukdom istället för piller. Hade du gått till någon utan utbildning då? Nej, antagligen inte. Varför göra det vid annan träning då? Vad är skillnaden? Hade du gått till en outbildad läkare för att få pillret?
 
Men visst, ta gärna på ditt ansvar att ge någon allvarliga lever- och njurproblem på grund av ett extremt överskott av urea (googla) och att någon blir övertränad. Så kan dom få ångra för resten av sitt liv att dom inte betalade någon hundralapp mer och gick till någon med utbildning! (mig)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0